Skip to main content
Smått & Gott

Förebyggande och Åtgärdande av Stopp i Avloppet

By 2024-08-15No Comments

Förebyggande Åtgärder

Stopp i avloppet, även känt som stopp eller blockering, kan vara en allvarlig och kostsam situation. För att undvika problem är det viktigt att följa några grundläggande förebyggande åtgärder:

  1. Kasta Inte Matrester i Diskhon:
  • Undvik att spola ner matrester, fett och oljor i diskhon. Dessa ämnen kan stelna och orsaka blockeringar i avloppssystemet. Använd istället en kompostbehållare eller släng matrester i soporna.
  1. Använd Sil i Diskhon:
  • Installera en sil eller ett avfallskorg i diskhon för att fånga upp större partiklar och matrester innan de når avloppet. Töm silen regelbundet för att förhindra att skräp byggs upp.
  1. Skölj Inte Fett i Avloppet:
  • Fett och oljor kan stelna och orsaka blockeringar när de kyls ner. Samla fett i en behållare och släng den i soporna. Skölj istället med hett vatten och diskmedel för att lösa upp mindre mängder fett.
  1. Var Försiktig med Kemikalier:
  • Undvik att använda starka kemikalier eller avloppsrensare regelbundet. Dessa kan orsaka skador på rörsystemet och miljön. Använd istället milt rengöringsmedel och undvik att använda för mycket kemikalier.
  1. Rengör Golvbrunnar och Avlopp:
  • Håll golvbrunnar och avlopp rena från skräp. Om du ser att det börjar samlas hår eller annat material runt golvbrunnen, rengör det regelbundet.
  1. Kontrollera Rör och Anslutningar:
  • Inspektera rör och anslutningar regelbundet för tecken på läckage eller skador. Om du upptäcker problem, åtgärda dem omedelbart för att förhindra att små problem utvecklas till stora blockeringar.
  1. Använd Avloppsskydd:
  • För att skydda avloppet från skräp och föremål som kan orsaka stopp, kan du använda olika typer av skydd och filter, särskilt i badrummet.

Åtgärder vid stopp i avloppet

Om avloppet redan har blivit blockerat, kan följande steg hjälpa till att lösa problemet:

  1. Använd en Pumphane (Plumber’s Snake):
  • En pumphane eller rensspade är ett verktyg som kan nå in i rörsystemet och avlägsna blockeringar. Följ instruktionerna noga för att använda verktyget effektivt.
  1. Koka Vatten:
  • För mindre blockeringar kan kokande vatten ibland lösa upp fett och smuts. Häll långsamt kokande vatten i avloppet och följ upp med kallt vatten för att rensa ut skräpet.
  1. Använd En Rengöringslösning:
  • Använd en blandning av bakpulver och ättika för att bryta ner skräp. Häll först bakpulver i avloppet, följt av ättika, och låt det verka i 15–30 minuter innan du sköljer med varmt vatten.
  1. Rengör Avloppssil:
  • Om blockeringen är vid diskhon, kontrollera och rengör avloppssil eller korg för att ta bort eventuella matrester och skräp.
  1. Rör Inspektion och Rengöring:
  • Om blockeringen inte går att lösa med ovanstående metoder, kan det vara nödvändigt att inspektera rören med en kamera för att identifiera blockeringen. I sådana fall kan professionell hjälp behövas för att rensa rören effektivt.
  1. Kontakta en Professionell Rörmokare:
  • Om stoppet är allvarlig eller du inte kan lösa problemet själv, är det bäst att kontakta Haggrens Rör. De har specialverktyg och kan göra en stamspolning för att hantera svåra blockeringar och kan säkerställa att rörsystemet återställs till fullt fungerande skick.

Genom att vidta dessa förebyggande åtgärder och vara medveten om hur man hanterar blockeringar kan du effektivt minska risken för stopp i avloppet och hantera problem när de uppstår.