Skip to main content
Smått & Gott

Sökordsanalys för byggföretag: En omfattande guide

By 2024-06-21No Comments

Att synas på nätet är avgörande för framgång i dagens digitala era, och det gäller inte minst för byggbranschen. En väl genomförd sökordsanalys utgör grunden för en effektiv SEO-strategi och kan leda till ökad webbplatstrafik, fler leads och en starkare online-närvaro. I den här guiden kommer vi att djupdyka i hur man tar fram en sökordsanalys och hur man sedan implementerar den i sin marknadsföring, med fokus på specifika exempel från byggbranschen.

Steg 1: Identifiera relevanta sökord

Det första steget i din sökordsanalys är att identifiera de sökord som din målgrupp använder för att hitta information om byggtjänster online. Börja med att brainstorma relevanta termer och fraser relaterade till ditt erbjudande. Tänk på följande:

 • Tjänster: Vilka specifika byggtjänster erbjuder du? Exempel: renovering av kök, badrumsrenovering, nybyggnation av villor.
 • Plats: Var är du verksam? Använd ortnamn och geografiska områden för att lokalisera din målgrupp. Exempel: byggfirma Stockholm, byggare i Göteborg, renovering Skåne.
 • Målgrupp: Vem är din idealkund? Vilka typer av projekt är de intresserade av? Exempel: privatpersoner, fastighetsbolag, kontorsrenovering.

Steg 2: Använd verktyg för sökordsanalys

Det finns en rad verktyg som kan hjälpa dig att utöka din lista med sökord och få värdefull information om sökvolym, konkurrens och andra relevanta mätvärden. Några populära alternativ inkluderar:

 • Google Keyword Planner: Ett gratis verktyg från Google som ger dig insikter om sökvolym och konkurrens för specifika sökord.
 • Ahrefs: Ett kraftfullt SEO-verktyg som erbjuder detaljerad sökordsanalys, konkurrentanalys och backlänkinformation.
 • SEMrush: Ett annat populärt SEO-verktyg med liknande funktioner som Ahrefs, inklusive sökordsanalys, konkurrentanalys och webbplatsanalys.

Förutom dessa verktyg kan du också använda Google Suggest och relaterade sökningar för att hitta nya sökord som användare söker på.

Steg 3: Välj ut relevanta sökord

När du har en omfattande lista med sökord är det dags att utvärdera dem och välja ut de mest relevanta för din målgrupp och ditt företag. Ta hänsyn till följande faktorer:

 • Sökvolym: Hur många personer söker på ett visst sökord per månad?
 • Konkurrens: Hur svårt är det att ranka högt på Google för ett visst sökord?
 • Relevans: Hur väl matchar sökordet dina tjänster och din målgrupp?
 • Konverteringsfrekvens: Hur sannolikt är det att personer som söker på ett visst sökord konverterar till kunder?

Genom att analysera dessa faktorer kan du prioritera de sökord som har störst potential att driva trafik och konverteringar till din webbplats.

Steg 4: Implementera sökordsanalysen i din marknadsföring

När du har valt ut dina relevanta sökord är det dags att implementera dem i din marknadsföring. Här är några tips:

 • Optimera din webbplats: Använd dina sökord i webbplatsens titlar, metabeskrivningar, rubriker och brödtext.
 • Skapa innehåll: Skriv blogginlägg, artiklar och andra typer av innehåll som är relevanta för dina sökord och din målgrupp.
 • Bygg länkar: Få relevanta webbplatser att länka till din webbplats. Detta kan du göra genom gästbloggar, sociala medier och andra strategier.
 • Kör annonskampanjer: Använd Google Ads eller andra annonsplattformar för att rikta in dig på personer som söker på dina sökord.

Exempel: Byggföretag

Låt oss ta ett exempel på ett byggföretag som heter Byggfirma Norden AB. De erbjuder renoveringar och nybyggnationer i Stockholmsområdet. Genom att använda verktyg för sökordsanalys identifierar de relevanta sökord som ”köksrenovering Stockholm