Skip to main content

Huvudingrediensen i ljus är veken. Vekar ​​är flätade eller vävda i en enda riktning så att deras ändar stannar i flammans oxiderande zon. Vissa vekar är gjorda av trådkärnmaterial, vilket gör att veken förblir upprätt i det smälta vaxet. Den största fördelen med detta material är dess hållbarhet. Dess höga flamklassificering gör det till det föredragna materialet för de flesta ljus. Här är vad du bör veta innan du köper ditt nästa ljus.

Paraffin

Du kanske bränner paraffinvaxljus i ditt hem. Men du kanske inte vet att bränning av dessa produkter utgör hälsorisker. Läs vidare för att lära dig mer om historien och effekterna av paraffinvax, och bestäm sedan om du vill fortsätta att bränna dessa produkter eller inte. Ljus har använts i århundraden och går tillbaka till den romerska eran. Även om de började som instrument för ljus, förvandlades de snabbt till doftande verktyg.

Bivax

Om du letar efter det perfekta ljuset för ditt hem, behöver du inte leta längre än bivaxljus. Tillverkade av 100% rent bivax, dessa ljus brinner rent och håller länge. Inte bara det, de producerar negativa joner, som hjälper till att rena luften och neutralisera lukter. Dessutom doftar de fantastiskt. Det betyder att du kan njuta av deras lugnande doft i timmar.

Fasta fetter

Det finns några olika typer av fasta fetter som kan användas för att göra ljus. Det finns vegetabiliska fetter, som är ett bra val för ljustillverkning, men de bör inte överstiga 80 procent av ljusets totala vikt. Om du gör ett ljus för ditt hem kan du använda vegetabiliska fetter som är upp till 20 procent i jodvärde. Dessa är också generellt mer stabila än andra typer av fett, och de spricker inte.

Syntetiska dofter

Många doftljus innehåller syntetiska dofter, som är kända för att vara hormonstörande. Kemikalierna kan också vara skadliga för andningsorganen. Om du är orolig över effekterna av syntetiska dofter på din kropp, kan du alltid använda bakpulver istället för syntetiska dofter. Men alla bakpulver är inte gjorda lika. Bakpulver är en naturlig luktabsorbent. Du kan också använda bakpulver för att eliminera oönskade lukter.

Sojaljus

Om du är orolig för miljön bör du investera i ett sojaljus. Sojavax är förnybart, men det finns några egenheter med den här typen av vax. Om du inte är säker på hur du luktar ljuset, läs följande artikel och lär dig mer om fördelarna med soja. Ett sojaljus doft håller längre än ett traditionellt vaxljus. Sojaljus brinner också långsamt och stadigt och fyller rummet med en stark doft. Ljus gjorda av sojavax innehåller naturliga eteriska oljor eller aromföreningar.

Trävekar

Även om trävekar inte är lika effektiva som syntetiska, är de fortfarande användbara för ljus. De kan härröra från många olika träd, inklusive körsbär, björk, lönn, ek och balsa. Det bästa träet för vekar är körsbär, eftersom de ger en mycket behaglig arom. Andra träslag kan också användas, men de kan vara mindre attraktiva. Oavsett ved som används ger trävekar en ren låga och ett fint ljud, men kan vara lite svåra att underhålla.