Skip to main content

Det finns flera faktorer som avgör stilen på dina jeans. Oavsett om du är mesomorf eller inte, har du fler valmöjligheter när det kommer till att välja din denim. Din midja och muskelstorlek är två av de största faktorerna. Om du har ett större lår, försök hitta denim med mer spandex, eller en rak passform. I slutändan måste du känna till din kroppstyp för att hitta rätt jeans för dig.

Denim

Denim är en textil gjord av bomull och är inte 100 procent blå. Flera lager av blå trådar vävs samman för att bilda ett tyg som kallas varp. Detta tyg sys sedan in i ett par blå jeans i en löpande process med hjälp av mänskliga symaskiner. Indigofärg är ett syntetiskt ämne. Indigo är havens färg, så det är svårt att tillverka ett helt blått jeanstyg.

Bomull

Användningen av 100 % bomull i jeans har många fördelar jämfört med dess syntetiska motsvarigheter. Även om det inte är stretchigt, behåller bomull sin form bättre än andra tygtyper. Dofter av bomull är också mindre uttalade. Bakterierna som gör att denim luktar matas av fettsyror i din svett. Bomullstrådar bryts också ner långsammare än syntetmaterial. Som ett resultat kommer dina jeans att ha en fräschare lukt än sina syntetiska motsvarigheter.

Duk

Denim och canvas är båda textilmaterial. Även om denim har en längre historia av användning som kläder, är det idag ett populärt val för jeans och andra vardagskläder. Detta slitstarka material har många fördelar och är mycket lättare än traditionell canvas. Det är också tvättbart och vattentåligt. Både denim och canvas används ofta för att göra segel och tält, såväl som andra hållbara material. När du väljer mellan dessa två typer av tyg, överväg deras olika användningsområden och stilen som passar din livsstil.

Indigo färgämne

Det finns flera olika typer av indigofärgämnen som används i jeans, men en av de vanligaste är förreducerad indigo. Detta färgämne tenderar att vara mer konsekvent och kräver mindre stress. Det ger också större nyansglans. Även om pulverindigo är en gammaldags process, kommer det sannolikt att bli en romantiserad relik från det förflutna. Idag är förreducerad indigo det mest miljövänliga alternativet för att färga jeans.

Ömmande

Markera först de områden du kommer att behöva. Använd en hellängdsspegel för att markera var du vill att dina jeans ska ha olika mycket stress. Se till att du markerar området två tum ovanför och under det önskade oroliga området. Använd sedan en lådskärare för att skära skårorna på de markerade linjerna. Om du vill belasta knäområdet bör du skära fem till sju linjer. Detta kommer att ge dina jeans en snygg distressed look.

Avsmalnande

Det klassiska avsmalnande snittet är en stapelvara i varje garderob. Den ger en snygg siluett och smickrar en mängd olika kroppstyper. Oavsett om du är smal eller atletisk, kommer avsmalnande jeans att fungera med nästan alla outfits. Om du har breda axlar kan du se ut som en omvänd triangel när du bär ett par avsmalnande jeans. Dessa jeans ser också bra ut tillsammans med sneakers eller vardagsskor. Läs vidare för att lära dig hur du bär avsmalnande jeans på rätt sätt!

Passa

När du väljer jeans är det viktigt att förstå passformen. En avslappnad passform ser bra ut på en smal man och en åtsittande passform smickrar kurviga kvinnor. Stretchiga material ger dem en universell passform. Utsvängda silhuetter ger längd, medan höga jeans är bra för alla. I en avslappnad miljö kan en genomsnittlig passform se bra ut på vem som helst. Om du använder jeans ofta, se till att kontrollera passformen innan du köper.